Skip to content

Rug

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Algemeen

Lage rugklachten komen heel vaak voor, al zien we ze het meest in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 80 jaar en iets meer bij vrouwen dan bij mannen.

Meestal is er gelukkig geen schade aan de rug, maar is er sprake van een irritatie van bijvoorbeeld spieren, gewrichten, een tussenwervelschijf of een zenuw.

De oorzaak van lage rugklachten is zeer divers. Overbelasting kan een rol spelen, maar ook lang zitten en te weinig bewegen kunnen factoren zijn bij het ontstaan van lage rugklachten. Ook zien we vaak dat er een disbalans is tussen de belasting en belastbaarheid. En tenslotte kunnen bij lage rugklachten ook psychologische en sociale factoren, zoals stress, depressie en overgewicht een rol spelen

Door al deze mogelijke factoren is het de kunst om bij het in kaart brengen van uw rugklachten precies die factoren bloot te leggen die in uw specifieke geval relevant zijn. Pas als dat goed is uitgepluisd kan er een gericht behandelplan worden opgesteld waarmee het herstel kan worden bevorderd.

Want het herstel van lage rugklachten is in principe goed, mits er omstandigheden worden gecreëerd waarin dat herstel wordt mogelijk gemaakt. En daarvoor bent u aan het goede adres bij de fysiotherapeuten van Kernpraktijken.

De meest voorkomende lage rugklachten zijn:

Acute lage rugpijn – Spit

Acute lage rugpijn is een heftige pijn in de onderrug die vrij acuut ontstaat bijvoorbeeld na een verkeerde beweging of na activiteiten die je niet gewend bent. Men spreekt ook wel van spit. Soms is er uitstraling naar de bil of het bovenbeen. Het is een onschuldige blessure die 90% van de bevolking wel eens doormaakt.

Spit is een aandoening die op korte termijn goed herstelt als je voldoende beweegt, denk aan wandelen. De klachten die acuut ontstaan, gaan vaak binnen enkele dagen tot weken vanzelf weer over. In het beginstadium kan de huisarts de juiste medicatie verstrekken, waardoor de klachten verminderen. Wanneer de klachten aanhouden zijn er belemmeringen voor herstel. 
Blijf er dan niet mee doorlopen en maak een afspraak! Wij onderzoeken de ernst en oorzaken van uw klacht en helpen u weer op de been.

Ischias

Ischias is rugpijn die uitstraalt in (meestal) 1 been. Het is een zenuwpijn die in het been gevoeld wordt veroorzaakt door een irritatie van de grote beenzenuw: de nervus ischiadicus. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw in de buurt van de plek waar de zenuw de rug verlaat in de richting van bil en been.
De fysiotherapeut zal ook hier weer de herstel belemmerende factoren in kaart brengen en deze in uw persoonlijk behandelplan meenemen.



Artrose

Artrose, in de rug vaak spondylose genoemd, is op zich een natuurlijk verouderingsproces van de wervelkolom. Hierbij ontstaan er veranderingen in de wervels, de gewrichten en het tussenliggend kraakbeen (tussenwervelschijven). Artrose komt dan ook vooral voor bij oudere mensen. 
In de volksmond wordt deze aandoening ‘slijtage’ genoemd.
Artrose geeft zeker niet altijd klachten, dus ook hier moet in geval van pijnklachten breder worden geïnventariseerd waarom die klachten in uw specifieke geval wel zijn ontstaan.

Hoewel artrose een normaal verouderingsproces is kunt u dit proces wel gunstig beïnvloeden door gezond te eten, zo goed mogelijk in conditie te blijven en niet te roken.

Discopathie

Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom en is ook een uitingsvorm van artrose. Bij discopathie wordt uw tussenwervelschijf minder elastisch en verliest deze aan volume en hoogte. Een discopathie hoeft net als bij artrose geen klachten te geven, meestal presenteert het zich wel bij mensen in de vorm van “stijver worden”.

Rughernia

Een hernia is een scheur in de tussenwervelschijf, waardoor er zwelling in het wervelkanaal ontstaat. Deze zwelling kan op een beenzenuw gaan drukken, waardoor er naast rugpijn heftige beenpijn ontstaat. Ook de huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd) of er is sprake van krachtverlies in de door de beklemde zenuw aangestuurde spieren.

Grote hernia’s met veel zwelling kunnen meerdere zenuwen beknellen. Klachten in beide benen en soms ook een verminderde controle over de blaas is dan het gevolg. In het laatste geval is een acute operatie vereist.

Hoe een hernia ontstaat is niet geheel duidelijk maar houding (veel zitten), gebrek aan gezonde lichaamsbeweging en zware werkzaamheden (veel tillen, bukken en draaien) kunnen een rol spelen. In bepaalde families komen hernia’s vaker voor.
Gelukkig herstellen de meeste rughernia’ s op een natuurlijke wijze zonder operatie. Uw fysiotherapeut bij Kernpraktijken kan u tijdens de periode waarin uw hernia herstelt coachen en begeleiden op het gebied van oefenen en leefregels.

Stenose

Bij een stenose ontstaat er een vernauwing in het wervelkanaal waardoor zenuwen worden bekneld. Door de vernauwing is er steeds minder plaats in het wervelkanaal en kan er druk ontstaan op de zenuwen die richting uw benen gaan.

De klachten ontstaan vaak tijdens of vlak na het lopen of staan. Mensen met stenose gaan vaak voorovergebogen lopen. Bij zitten, hurken of bukken verbreedt het wervelkanaal waardoor de klachten meestal verdwijnen. Dit verklaart waarom mensen met stenose vaak wel goed kunnen fietsen. Een stenose komt voornamelijk bij oudere mensen voor die in aanleg al een nauw wervelkanaal hebben.

Stenose kan onder controle blijven met goede fysiotherapeutische begeleiding. Oefentherapie is hierbij een belangrijk bestanddeel van de therapie.
Als het niet lukt om op deze “conservatieve” wijze de klachten onder controle te krijgen dan zijn er operatieve mogelijkheden waarbij operatief ruimte wordt gemaakt bij de stenose.

Chronische lage rugklachten

Wanneer rugklachten langer dan 3 maanden aanhouden of regelmatig terugkeren spreken we van chronische lage rugklachten.

Door een combinatie van factoren worden de klachten in stand houden. Dit kan samenhangen met, belastende gewoontes met betrekking tot houdingen en/of bewegingen, steeds terugkerende overbelasting of juist te weinig belasting (veel zitten) of een beperkte basisconditie. Ook kunnen spanningen, zorgen of stress een rol spelen bij het niet-herstellen van de klachten.

Juist bij chronische lage rugpijn is het van belang dat u goed begeleid wordt door een ervaren fysiotherapeut bij Kernpraktijken die u helpt om de pijnklachten weer onder controle te krijgen. Dat lukt met behulp van een goed revalidatieprogramma dat is toegespitst op chronische rugpijn.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top