Stijve schouder (frozen shoulder)

Wat is een stijve schouder?

De stijve schouder is een vorm van gewrichtsontsteking. De ontsteking zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel, dat het gewricht omsluit, verdikt en verschrompelt. Hierdoor ontstaat stijfheid en zal de schouder minder flexibel bewegen en pijnlijk zijn. Een stijve schouder is een aandoening die het meeste voorkomt bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar. De oorzaak is onbekend en treedt op bij 1-2 % van alle schouderklachten. 

Klachten bij een stijve schouder

Een stijve schouder veroorzaakt zeurende en/of stekende pijn. Deze pijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Vaak hebben mensen met een stijve schouder vooral ’s nachts pijn. De pijn zit aan de buitenkant van de schouder en vaak ook in de bovenarm. De beweeglijkheid van de schouder neemt af. Hierdoor kan een stijve schouder nogal wat beperkingen met zich meebrengen bij de dagelijkse bezigheden. Zaken als aan- en uitkleden, autorijden en tillen boven het hoofd lukken niet meer goed.

Het beloop van een stijve schouder

Het beloop van een stijve schouder is in drie fasen op te delen:

  1. De ‘verstijvende’ fase. Deze fase kan zes weken tot maximaal negen maanden duren. De pijn neemt geleidelijk toe en de beweeglijkheid van de schouder neemt af. 
  2. De ´frozen´of ´bevroren´ fase. In deze fase neemt de pijn aan de schouder geleidelijk af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en negen maanden duren. 
  3. De ‘ontdooiende´ fase. In deze fase verdwijnt de pijn wat meer naar achteren en de beweeglijkheid in de schouder komt langzaam terug. Deze fase duurt tussen de vijf maanden en twee jaar.  

Wat kan fysiotherapy doen?

Het is belangrijk de juiste behandelmethode te kiezen voor een stijve schouder. De stijve schouder laat zich moeilijk behandelen en een verkeerde aanpak kan het genezingsproces vertragen, of de stijve schouder zelfs verergeren. Indien de pijn heel heftig is, kan er worden gekozen voor een injectie, dit in samenwerking met de huisarts/ specialist Voor het grootste gedeelte hersteld een stijve schouder vanzelf. Om de stijve schouder zo goed mogelijk te laten herstellen, kunt u terecht bij een fysiotherapeut van de Kernpraktijken.

frozen shoulder

Bij onderstaande fysiotherapeuten binnen Kernpraktijken kunt u terecht met een stijve schouder en andere schouderklachten

Bauke Zwolsman (Middenbeemster)

Corine Kroon (Monnickendam)

Cynthia Visser (Purmerend)

Ilse Boekweg (Zaandam)

Jan Peter Valk (Monnickendam)

Kyle Ward (Zaandam)

Lida Zwarthoed (Volendam)

Nienke de Rijk (Middenbeemster)

Rob de Boer (Zaandam)

Tilaka Schaap (Purmerend)

  • Goede samenwerking
  • Contacten met specialisten
  • Altijd de beste zorg
  • Achmea Pluspraktijk
Onze andere praktijken: