Schouder uit de kom

Wanneer je schouder regelmatig uit de kom schiet of dreigt dit te doen, dan noemen we dit een instabiele schouder. Dit kan komen door een uitgerekt kapsel of scheurtjes in de versteviging van de rand van de gewrichtskom. Spieren rondom het schoudergewricht zorgen ervoor dat de kop goed in de gewrichtskom blijft, ook als het kapsel opgerekt of een beschadiging aanwezig is. Wanneer deze spieren niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot pijnklachten bij snelle bewegingen of bij uiterste bewegingen.

Hoe ontstaat een instabiele schouder?

Schouderinstabiliteit kan plotseling of juist heel langzaam ontstaan. Soms zijn de klachten aangeboren en kunnen de schouders aan beide zijdes instabiel zijn. Een directe oorzaak is bijvoorbeeld wanneer de schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Het kapsel kan ook langzaam langer worden door herhaaldelijk overstrekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals volleybal en tennis.

Wat kan fysiotherapie doen?

Wanneer je last hebt van een instabiele schouder, is het belangrijk om de spieren rond het schoudergewricht te trainen. Zo worden ze steviger en kunnen je spieren sneller reageren op onverwachte bewegingen. Onze fysiotherapeut bij Kernpraktijken stelt samen met u een trainingsprogramma op dat gericht is op uw dagelijkse activiteiten, sport en/of werk. 

Bekijk onze folder over Schouderklachten

Schouderklachten

Bij onderstaande fysiotherapeuten binnen Kernpraktijken kunt u terecht voor uw schouder

Bauke Zwolsman (Middenbeemster)

Corine Kroon (Monnickendam)

Cynthia Visser (Purmerend)

Ilse Boekweg (Zaandam)

Jan Peter Valk (Monnickendam)

Kyle Ward (Zaandam)

Lida Zwarthoed (Volendam)

Nienke de Rijk (Middenbeemster)

Rob de Boer (Zaandam)

Tilaka Schaap (Purmerend)

  • Goede samenwerking
  • Contacten met specialisten
  • Altijd de beste zorg
  • Achmea Pluspraktijk
Onze andere praktijken: