Pijn onder de knieschijf (patellofemorale klachten)

Anatomie

De knieschijf (patella) ligt in het strekapparaat van de knie en verbindt de pees van de bovenbeenspier (quadriceps) met de kniepees. De knieschijf speelt een belangrijke rol in het overbrengen van krachten van bovenbeen naar onderbeen. De knieschijf glijdt in een groeve van het bovenbeen (femur) waarbij stabiliteit wordt verkregen door de vorm van het gewricht en door de werking van de bovenbeenspieren.

Hoe ontstaan patellofemorale klachten?

Deze klachten kunnen ontstaan door een vormafwijking van de knieschijf, een val op de knie, standsafwijkingen vanuit de knie (x-benen) of de voet (doorgezakte voeten), overbelasting van de knieën tijdens sporten of door spierzwakte van de bovenbenen. Vooral spierzwakte in de bovenbeen spier en de zijwaartse heffers van de heup kunnen zorgen voor een onjuiste sporing van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen.

Wat kan fysiotherapie doen?

Fysiotherapie wordt ingezet om te achterhalen wat de precieze oorzaak is van de pijnklachten onder de knieschijf. Daarna zal de fysiotherapeut een gericht oefenschema opstellen waarin de spieren worden versterkt die te zwak blijken. Tevens kunnen er tape technieken worden toegepast om training te ondersteunen. Bij Kernpraktijken hebben we fysiotherapeuten die op dit gebied gespecialiseerd zijn en werken volgens een vast protocol.

 

Bekijk onze folder over Knieklachten

Knieklachten

Onderstaande fysiotherapeuten binnen Kernpraktijken hebben de specialisatie knie

 

Aldo Ottens (Monnickendam)

Anna Smit (Purmerend)

Brenda Buurs (Purmerend)

Janneke Veenstra (Zaandam)

Kyle Ward (Zaandam)

Marco Sterkenburg (Monnickendam)

Michel Huisman (Purmerend)

Nick Muhren (Middenbeemster & Volendam)

Nienke de Rijk (Middenbeemster)

Rianne Engel (Purmerend)

Silvia de Boer (Monnickendam)

  • Goede samenwerking
  • Contacten met specialisten
  • Altijd de beste zorg
  • Achmea Pluspraktijk
Onze andere praktijken: