Gonartrose (knieartrose)

Gonartrose (knie artrose)Gonartrose is een andere benaming voor knie artrose. Gonartrose is een veel voorkomend probleem bij, met name, oudere mensen. Ook komt gonartrose vaak voor bij mensen die een zwaar beroep uitvoeren of uitgevoerd hebben. Bij Gonartrose is het kraakbeen in de knie beschadigd, waardoor het kniegewicht minder flexibel is. Dit leidt tot pijnklachten.

 

Wat is gonartrose?

In de gewrichten zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat een gewrichtsoppervlak glad is zodat er een soepele beweging mogelijk is. Wanneer het kraakbeen aangetast is, zorgt dit voor een beperking van de bewegelijkheid. Knieartrose, of gonartrose, is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland. Artrose is een degeneratieve aandoening aan het gewricht, hetgeen betekent dat het kraakbeen is aangetast.

Bij gonartrose wordt het gewrichtskraakbeen in het kniegewricht steeds dunner. Daarom wordt gonartrose ook wel aangeduid als knieslijtage. Soms is deze slijtage zelfs zo erg dat de beschermende werking van het kraakbeen is verdwenen. Het gewricht kan dan worden aangetast.

Wat zijn de oorzaken van gonartrose?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor gonartrose. Veelal ontstaat gonartrose door ouder worden. Naarmate je ouder wordt, stijgt ook de kans op het ontwikkelen van gonartrose. Slijtage is daarom een geoorloofde term. Hoe vaker en intensiever je iets gebruikt, hoe eerder het slijt. Daardoor komt gonartrose ook vaker voor bij mensen die een beroep of sport beoefenen waarbij de knieën meer belast worden. Schoonmaker, havenarbeider en vloer- en tapijtlegger zijn voorbeelden van beroepsgroepen waarbij de knieën zwaarder belast worden. Sporten waarbij slijtage aan de knieën eerder op kan treden zijn onder andere voetbal, volleybal en hardlopen.

Klachten bij gonartrose

Gonartrose veroorzaakt een nare pijn. Deze pijn kan op verschillende plekken in de knie voorkomen. Wanneer de slijtage zich ter hoogte van de knieschijf  bevindt, zal de pijn aan de voorzijde van knie zitten. Zit de slijtage aan de binnenkant van de knie, dan zal de pijn aan de binnenzijde van de knie zitten en bij slijtage aan de buitenzijde, zullen de pijnklachten voorkomen aan de buitenzijde van de knie. Deze pijn treedt vaak op bij lopen, traplopen of lang stilstaan.

In het beginstadium treedt de pijn niet op tijdens een inspanning maar meestal pas enkele uren daarna. In een later en vergevorderd stadium is de pijn de hele dag door aanwezig. Meestal is deze in de ochtend het ergste.

Wat kan uw fysiotherapeut doen?

Bij gonartrose is het kraakbeen in het kniegewricht beschadigd, wat meestal pijn en stijfheid veroorzaakt. Deze aandoening gaat niet meer over, maar uw fysio- of manueel therapeut bij Kernpraktijken kan u wel helpen er zo goed mogelijk mee te leren leven. We brengen samen met u het probleem in kaart en maken een behandelplan. U leert oefeningen om de spieren rondom het probleemgewricht te trainen en uw conditie te verbeteren.

We hebben binnen Kernpraktijken zelfs een speciaal kernprotocol ontwikkeld waar precies instaat wat de beste behandeling is voor bij gonartrose. Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens dit protocol.

 

Bekijk onze folder over Knieklachten

knieklachten 

Onderstaande fysiotherapeuten binnen Kernpraktijken hebben de specialisatie knie

Aldo Ottens (Monnickendam)

Anna Smit (Purmerend)

Brenda Buurs (Purmerend)

Janneke Veenstra (Zaandam)

Kyle Ward (Zaandam)

Marco Sterkenburg (Monnickendam)

Michel Huisman (Purmerend)

Nick Muhren (Middenbeemster & Volendam)

Nienke de Rijk (Middenbeemster)

Rianne Engel (Purmerend)

Silvia de Boer (Monnickendam)

  • Goede samenwerking
  • Contacten met specialisten
  • Altijd de beste zorg
  • Achmea Pluspraktijk
Onze andere praktijken: